Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του από μωρό




Σίγουρα έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές ότι τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι «σφουγγάρια» και καταγράφουν στο… σκληρό δίσκο τους απίστευτο όγκο δεδομένων. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε από μικρό να το βοηθήσετε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Πώς;

• Εξηγείτε τι κάνετε

Όσο αστείο και να ακούγεται, μπορείτε κάθε τι, που κάνετε, να το περιγράφετε και να το εξηγείτε, ώστε το παιδί σας να ακούει συνεχώς το λόγο σας. Εάν για παράδειγμα μαζεύετε το δωμάτιό του, μπορείτε να λέτε «Ανοίγουμε την μπαλκονόπορτα για να αερίσουμε το δωμάτιο… στρώνουμε το κρεβάτι… μαζεύουμε τα ρούχα και τα βάζουμε στη θέση τους» κλπ.


• Εξηγείτε τι κάνει και εκείνο

Προχωρήστε ένα βήμα παραπάνω και περιγράψτε τις κινήσεις και τις πράξεις του. Με την επανάληψη θα κατανοήσει την έννοια των λέξεων, θα μπορεί να συνδυάσει το αντικείμενο «μπλούζα» με την αντίστοιχη λέξη.


• Να έχετε οπτική επαφή με το παιδί

Όταν του μιλάτε, καλό είναι να σας βλέπει. Τα παιδιά δεν αντιγράφουν μόνο τις κινήσεις του σώματος. Αντιγράφουν και εκείνες των χειλιών. Είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνα να μάθουν να προφέρουν τα γράμματα, εάν έχουν δει στο πρόσωπό σας πώς το κάνετε εσείς.


• Διαβάζετέ τους συχνά

Τα παιδικά παραμύθια είναι εξαιρετικά. Πολλά περιέχουν λέξεις, που μας φαίνονται δύσκολες για τις μικρές ηλικίες. Καλύτερα να μην τις «μεταφράζετε», αλλά να τις χρησιμοποιείτε και αμέσως μετά να τις εξηγείτε.


• Μιλάτε κατανοητά και αργά

Μην φθάσετε στα άκρα, αλλά μην μιλάτε σε ένα παιδί, όπως σε έναν ανήλικο και να έχετε την απαίτηση να σας καταλάβει. Όταν το μιλάτε αργά και κατανοητά, του δίνετε περισσότερες πιθανότητες να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.